VanilijaVanilija je začin koji se dobija od dugačkih, zeleno-žutih sjemenki mahuna tropske orhideje penjačice Vanilla planifolia koja je podrijetlom iz Meksika.

Vanilija se i danas uzgaja u Meksiku, te na Reunion (nekad Bourbon) otocima, Tahitiju, u Indoneziji, Indiji, Ugandi i Papua Novoj Gvineji. Vanilla planifolia jedina je vrsta orhideje koja se uzgaja radi začina i primjene u proizvodnji parfema i kozmetičkih preparata.

Engleski naziv vanilla potječe od španjolske riječi vainilla što je značilo 'mala mahuna'. Vaniliju su prvi koristili Totonaco Indijanci koje su kasnije pokorili Asteci, a koje je zatim pokorio Hernando Cortez. Na taj je način vanilija došla do Španjolske i kasnije ostatka svijeta. Međutim, za oplodnju ove vrste orhideje potrebna je Melipone pčela pa se stoga ona najlakše uzgaja u Meksiku gdje ovih pčela ima. U ostalim zemljama gdje se proizvodi vanilija, orhideje se ručno oprašuju, mahune se ručno beru i obrađuju u postupku koji ukupno traje oko 14 tjedana. Vanilija stoga nije jeftin začin.

Vanilla planifolia može narasti do duljine od 35 metara. Cijelom njenom duljinom raste kratko i duguljasto, tamno zeleno i debelo lišće. Na biljki procvjeta oko 20 cvijetova orhideje koji su vrlo veliki, mogu biti raznih boja (bijeli, zelenkasti, žuti) i koji traju samo jedan dan. Ako u taj dan kad procvjetaju cvijetovi budu i oprašeni (uz pomoć pčela ili ručno), od njih će se razviti plod – mahuna vanilije sa sitnim sjemenkama.

Mahune orhideje ubiru se nezrele i bacaju u vruću vodu kako bi se zaustavio njihov rast, te se zatim suše na suncu do 20 dana, nakon čega se 4-6 mjeseci suše na zraku dok ne dobiju tamno smeđu boju i svoj specifičan miris i okus - mahune u početku nemaju miris ili okus. Vanilija je najmirišljaviji začin, ima slatki miris i okus s notom dima ili drveta.

Postoje tri glavne vrste mahuna vanilije: bourbon-madagaskarske, meksičke i tahićanske. Bourbon-madagaskarske mahune vanilije vrlo su mirisne, slatke i najtanje. Meksičke mahune imaju vrlo bogat okus. Tahićanske mahune su najdeblje i najtamnije, ali nisu tako bogatog okusa.

Vanilija se upotrebljava kao mahuna vanilije, vanilin prašak (proizvodi se od mljevene suhe mahune vanilije) i ekstrakt vanilije (proizvodi se močenjem te zatim procijeđivanjem nasjeckanih mahuna vanilije u etilnom alkoholu i vodi tijekom 48 sati). U današnje se vrijeme proizvodi i jeftinija sintetička vanilija.

Vanilija se uptrebljava u pripremi gotovo svih slatkih jela (sladoled, kreme, kolači, puding, keksi, itd.), a ponekad se upotrebljava i za dodatnu aromu nekih pića i umaka. Vanilija se posebno dobro slaže s jabukama, marelicama, čokoladom i šljivama, a koristi se čak i s mesom (npr. meso se premaže vanilijom prije pripreme).

Primjer recepata:

Keksi za Valentinovo
Kolač od banane
Chocolate Chip Cookies
Kolač od sira
Uskršnji puding od riže
Kakao kolač

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish