PimentPiment je suha, nezrela boba zimzelenih drva Pimenta officinalis i Pimenta dioica iz obitelji Myrtaceae podrijetlom iz Centralne i Južne Amerike te karipskih otoka.

Ova biljka se ipak najčešće povezuju s Jamajkom, te se začin naziva i 'Jamajkanski papar'. Jamajka je i najveći izvoznik ovog začina. Pimento je otkrio Christopher Columbo na Jamajki dok je tražio začin papar.

Engleski naziv začina allspice (svi začini) nastao je zato jer ovaj začin ima okus koji podsjeća na mješavinu cimeta, muškatnog oraščića i klinčića. No bez obzira na ovaj naziv, ovaj začin nije rezultat miješanja raznih začina. Drugi naziv ovog začina je pimento, a on je nastao od španjolske riječi pimiento (zelena ili crvena paprika) i riječi pimienta (crni papar), koje vode podrijetlo od latinske riječi pigmentum (pigment, boja), a to ime je dobio zato jer je jelima davao malo boje.

Biljka pimenta je zimzeleno drvo koje naraste do visine od 12 metara, no može biti i veličine grma. Piment od lipnja do kolovoza cvjeta bijelim cvijetovima. Njegovo voće (bobe) bere se dok je zeleno i nezrelo pa se potom suši na suncu. Svaka boba sadrži dvije sjemenke koje nakon sušenja imaju tamnu crveno-smeđu boju i prodoran miris, te su velike poput zrna graška. Piment ima puno izraženiju aromu kad se sviježe samelje prije primjene.

Piment je najvažniji sastojak karipske gastronomije te se upotrebljava većinom na karipskim otocima, ali i u drugim dijelovima svijeta. Piment se koristi u juhama, gulašima i curry jelima, za kiseljenje namirnica, u začinjenim čajevima i drugim pićima (npr. eggnog ili piće od jaja, vrhnja i alkohola), u kolačima, pitama, pudinzima i drugim slatkišima. Piment je sastavni dio curry začina, a na karipskim otocima od njega se pravi liker 'Pimento dram'.

Primjeri recepata:

Pašteta od jetrica
Pileća Shawarma
Tabuli

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish