PeršinPeršin je dvogodišnja biljka iz Apiceae obitelji, podrijetlom iz mediteranskog područja južne Evrope koja se koristi kao začin, dekoracija jela i u medicinske svrhe.

Danas se peršin može uzgajati bilo gdje, ali on općenito bolje uspijeva na dobro isušenoj ali vlažnoj zemlji koja je djelomično izložena suncu.

Peršin ima dugu povijest no isprva se koristio samo u medicinske i ritualne svrhe. Antički Grci smatrali su da je peršin sveta biljka kojom su kitili pobjednike atletskih natjecanja ali i ukrašavali grobnice, te su vjerovali da je loša sreća presađivati peršin. Stari Rimljani smatrali su da peršin daje snagu i dobre reflekse, pa su davali peršin gladijatorima prije borbe. Peršin se u Evropi počeo koristiti kao začin najvjerojatnije u srednjem vijeku.

Engleski naziv parsley izvedenica je starog engleskog naziva petersilie koji je nastao kao izvedenica latinske riječi petroselinum i grčke riječi petroselinon, koja je značila 'celer s kamena' (petros + selinon).

Peršin ima brojne tamno zelene listiće koji su podijeljeni u obično tri još manja listića, te vrlo specifičan miris. Biljka cvjeta sitnim žuto-zelenim cvjetićima tijekom ljeta, od lipnja do kolovoza. Postoji više od 30 vrsta peršina a najpoznatiji su peršin kovrčavih listova (Petroselinum crispum) i peršin ravnih listova (tzv. Talijanski peršin - Petroselinum crispum latifolium ili Petroselinum crispum neapolitanum). Peršin ravnih listova ima jači miris i manje gorak okus.

U kulinarstvu se obično upotrebljavaju listići peršina, sviježi ili sasušeni, no koriste se i njegove stabljike, za kuhanje juha i temeljca. Peršin je vrlo popularan kao dekoracija za jelo, a izvrstan je i kao osvježivač daha. Sviježi peršin puno je ukusniji od sušenoga. Peršin se upotrebljava u jelima sa mesom, peradi i ribom, juhama, salatama, jelima sa povrćem, u umacima i prelivima.

Peršin se nalazi u mješavini začinskih trava Bouquet garni, njime se ukrašavaju istočnjački specijaliteti poput hummusa, baba ghanoush i tabbouleh salata i predjela. Peršin se koristi u medicini već dugih 2000 godina zato jer je dobar izvor antioksidanata, vitamina i minerala. Pokazalo se da peršin ima antiupalna svojstva, da pomaže kod problema s mjehurom, prostatom ili bubrezima, da pomaže cirkulaciji, potiče pročišćavanje urinarnog trakta i probavnog sustava, te ublažava probleme s jetrom. U većini slučajeva peršin se u medicinske svrhe koristi kao čaj od peršina s dnevnom dozom do tri šalice.

Primjeri recepata:

Talijanska božićna purica
Salata od sipa
Punjene paprike
Čevapčići od piletine
Omlet sa začinskim travama
Rižoto s gljivama
Makaroni s tikvicama
Krumpir sa začinima
Kofta II
Punjene tikvice
Kulibjaka
Pesto umak/Umak Genovese

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish