PaprikaPaprika je začin napravljen od samljevenih osušenih slatkih crvenih paprika iz obitelji Capsicum annum, koji se najčešće koristi kako bi se jelu dala crvena boja.

To je žarko crveni prašak koji se pravi od sasušenih zrelih plodova paprike. Boja, okus i ljutina začina ovisi o vrsti paprike koja se upotrebljava za njega. Npr. mađarska paprika ima slatkast okus, a španjolska paprika ljuća je od nje.

Paprika se prvi put proizvela i koristila u Mađarskoj u 17. stoljeću. Nakon toga njena primjena se proširila na područje Balkana, da bi ona zatim ušla u evropsku gastronomiju te na se na koncu počela koristiti svugdje. Naziv paprika koristi se u cijelom svijetu a dolazi od mađarske riječi paprika koja je izvedenica od riječi papar, koja vodi podrijetlo od latinske riječi piper i grčke piperi koje su izvedene od indijskog naziva pipali, kako se nazivala pippali paprika.

Paprika se tradicionalno koristi u mađarskim, španjolskim i portugalskim jelima, te na Balkanu. Ona ima blag okus i nije ljuta, mada npr. u Mađarskoj postoji šest vrsta paprika, od delikatne do ljute. Kvaliteta paprike brzo nestaje pa je najbolje papriku kupovati u malim količinama i ne čuvati ju jako dugo.

Boja paprike u prahu varira od svijetlo crvene do smeđe. Njen okus ima raspon od slatkog i blagog do velo ljutog, što ovisi o vrsti paprike koja se koristi za pripremu začina, no najuobičajena je crvena slatka paprika blagog okusa.

Paprika se upotrebljava kao dodatak jelima s mesom i peradi, u gulašu, te za dekoriranje jela (npr. za jela s ribom i povrćem, punjena jaja). Ona se koristi u mađarskim jelima (npr. gulaš i pileći paprikaš), španjolskim jelima (plodovi mora, školjke, riža, Chorizo kobasica), u mješavinama začina koje ne sadrže sol ili sadrže vrlo malo soli, u marokanskim jelima s povrćem i rajčicom, u indijskom jelu tandoori piletina, u portugalskim Linguica and Chourico kobasicama, te brojnim drugim zemljama i jelima.

Primjeri recepata:

Svinjski gulaš s rižom
Raita
Lignje s bosiljkom
Mađarski složenac
Čevapčići od piletine
Riba na kreolski
Punjena jaja

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish