OriganoOrigano je višegodišnji grm Origanum vulgare koji je poznat i pod nazivom divlji mažuran, a podrijetlom je iz Evrope, naročito Mediteranske regije.

U današnje vrijeme origano se uzgaja širom svijeta, a područje na kojem se uzgaja važno je za aromu biljke. Npr. najpoznatije dvije vrste origana su mediteranski i meksički origano. Mediteranski origano uzgaja se uglavnom u Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj, Egiptu i Maroku. Meksički origano uzgaja se u centralnoj i južnoj Americi. Glavna razlika između ova dva origana je u tome što meksički origano ima dodatnu blagu kiselkastu aromu.

Origano se koristi još od antičkog perioda pa i sam njegov naziv dolazi od grčkih riječi oros i ganos koje bi u prijevodu značile 'radost planina' – antički Grci i Rimljani smatrali su da je origano simbol sreće i radosti pa su čak mladencima pravili vijence od origana. Hipokrat je origano koristio kao antiseptik, te kao sredstvo za tretman respiratornih bolesti i gastrointestinalnih bolova. Origano se počeo uzgajati u Francuskoj u srednjem vijeku te je postao važan za mediteransku gastronomiju.

Biljka origana je mali grm koji može narasti do visine od 70 cm. Ovaj grm ima brojne razgranate grančice prekrivenim sitnim ovalnim sivo-zelenim listovima i sitnim bijelim ili ružičastim cvjetićima. Origano ima snažan, balzamički i aromatičan miris te snažan i ugodno gorkast okus. List origana uglavnom se koristi sasušen i smrvljen.

Origano se danas koristi u kulinarstvu, medicini, kozmetici i bojama.

Smatra se da origano ima svoje zdravstvene prednosti zato jer ima antibakterijalna svojstva, sadrži antioksidante i vrlo je dobar izvor vlakana, minerala i vitamina. Origano ima ulogu i u prevenciji nekih bolesti poput karcinoma debelog crijeva (štiti od toksina koji ga uzrokuju). Nadalje, origano pomaže u snižavanju krvnog tlaka, u ublažavanju simptoma prehlade, gripe, gastrointestinalnih smetnji, povišene temperature, infekcija i anemije.

Listići origana se u kulinarstvu koriste sviježi ili sušeni. Sviježi listići imaju puno veći intenzitet mirisa i okusa. Sušeni origano treba čuvati u dobro zatvorenom spremniku na tamnom, hladnom i suhom mjestu jer se takav može koristiti i do šest mjeseci. Osušeni listići origana često su sastavni dio raznih mješavina začina (npr. chili praha u kojem se nalazi meksički origano). Origano se koristi u talijanskim, španjolskim i meksičkim jelima. Gotovo je neophodan sastojak za pizzu, a koristi se i u umacima za tjesteninu, jelima s mesom, ribom i piletinom, u pripremi juha, omleta, umaka, u jelima s grahom (npr. chili), u salatama i jelima s rižom i krumpirom, jelima s roštilja, itd.

Primjeri recepata:

Grčka salata
Chili con carne
Pečene kozice/škampi
Gumbo
Pizza Napoletana
Složenac s teletinom
Punjene rajčice
Salsa II
Cioppino

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish