Muškatni oraščićMuškat je zimzeleno stablo Myristica fragrans iz obitelji Myristica koje potječe s Banda otočja na području Molučkih otoka (ili Otoka začina) u Indoneziji.

Stablo ima ovalne zelene listove i sitne žute cvijetove, a daje dva začina: muškat i muškatni oraščić. Danas postoji više od stotinjak vrsti ovog stabla koje se uzgajaju u Jugoistočnoj Aziji, Australiji i na pacifičkim otocima. Engleski naziv nutmeg dolazi od latinskih riječi nux (orah) i muscat (mošusni).

Antički Rimljani koristili su muškatni oraščić kao incense. Dugo vremena se muškat uzgajao samo na Banda otocima. Arapski trgovci donosili su ovaj začin u Veneciju ali nisu otkrivali njegovo podrijetlo. Prvi Evropljani došli su na Banda otočje 1512. godine nakon čega su počeli trgovati njime. U vrijeme kuge smatralo se da ovaj začin štiti od zaraze pa je tada on postao enormno skup. Holanđani su čak i porobili i imali kontrolu nad Banda otočjem sve do II svjetskog rata te su tako imali kontrolu i nad ovim začinom i njegovom cijenom.

Stabla muškata može narasti do visine od 20 metara. Ona daju plod osam godina nakon sjetve a plodove mogu davati tijekom 60 godina ili duže. Plod stabla je mesnat i izgleda poput blijedo žute marelice koja se kad je zrela rasprsne i razotkrije sjemenku. Sjemenka je pokrivena crvenom vanjskom membrana (muškat) i sadrži smeđe sjemenke unutar membrane (muškatni oraščić). Nakon branja plodova stabla kora se izravna i suši. Muškatni oraščić se suši na suncu tijekom 6-8 tjedana, za koje se vrijeme muškatni oraščić u potpunosti odvoji od svoje tvrde vanjske ljuske koja se na kocu razbije a za začin se koristi samo untarnji ovalni muškatni oraščić sivo-smeđe boje i izbrazdane površine, duljine do 30 mm.

Muškat i muškatni oraščić imaju topao, sladak i aromatičan okus koji podsjeća na orah, ali muškatni oraščić je slađi i oporiji. Muškatni oraščić upotrebljava se u komadu ili nariban. Kad se nariba, muškatni oraščić brzo gubi svoj miris i aromu pa je najbolje koristiti cijeli oraščić koji se sviježe samelje ili nariba po potrebi. Začin treba čuvati u dobro zatvorenom spremniku, na suhom i hladnom mjestu koje nije izloženo suncu.

Muškatni oraščić je i sastavni dio garam masala (Indija) i nekih curry začina (Japan). U kulinarstvu se muškatni oraščić uglavnom koristi u pripremi slatkiša (slatki kruh, muffini, kolači, keksi), a dodaje se i kobasicama, juhama, jelima sa mesom (gulaš sa svinjetinom i teletinom, istočnjačka jela s janjetinom), jelima s povrćem i sirom (npr. krem preliv sa sirom i muškatnim oraščićem za cvjetaču), kuhanom vinu i dr. toplim napitcima. Muškat ima malo papreniji okus i pri kuhanju često jelima daje narančastu boju. I on se može koristiti za pripremu kolača i keksa, te u curry jelima, juhama, umacima i s pečenim mesom.

Premda je dokazano da muškatni oraščić pomaže u snižavanju krvnog tlaka, ublažavanju simptoma gastrointestinalnih problema, artritisa, stresa i zubobolje, u detoksifikaciji organizma i kod masaže tijela (u kombinaciji s bademovim uljem za masažu upaljenih mišića), treba ga koristiti vrlo oprezno jer pretjerana konzumacija može dovesti do toksičnosti i halucinacija.

Primjeri recepata:

Juha od mrkve i bosiljka
Začinjeni karfiol
Ragu Bolognese
Pečeni špinat
Polpete od patlidžana
Jetrica sa šampinjonima
Kolač od mrkve
Pileća Shawarma

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish