začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Kurkuma - Turmeric

Pročitano 190715 puta
-
Objavljeno u Začini

Kurkuma je začin koji se priprema mljevenjem korijena višegodišnje tropske biljke Curcuma longa, podrijetlom iz južne Indije i Indonezije.

Kurkuma se danas uzgaja na Karipskim otocima, u Indiji, Indoneziji, Kini i na Filipinima.

Obzirom da kurkuma jelima daje žutu boju, poznata je i pod nazivom indijski šafran. Naziv kurkuma dolazi od arapske riječi kurkum kako se ovaj začin naziva u tom dijelu svijeta. Kurkuma je sterilna biljka koja ne proizvodi sjemenke.

Kurkuma se uzgajala u drevnoj Indiji i Kini, najvjerojatnije prvo u svrhu bojanja tkanine te zatim kao začin i kozmetičko sredstvo, a od tuda se prenijela u Afriku i na tropske otoke. Često se koristila (i danas se koristi) kao zamjena za znatno skuplji začin šafran (obzirom da kurkuma jelu daje žutu boju kao i šafran). Kurkuma je također poznata u tradicionalnoj indijskoj Ayurveda medicini. Marko Polo je u svojim tekstovima u 13. stoljeću spominjao ovaj začin, a u Evropu su ga u istom tom stoljeću donijeli arapski trgovci, no ona je tek nedavno postala vrlo popularna u internacionalnoj gastronomiji.

Kurkuma ima duguljasto ovalno zeleno lišće i žute cvijetove. Korijen kurkume ima gomoljast oblik, smeđu kožu i žarko narančasto meso, a začin se pripravlja od izraslina iz korijena koje izgledaju kao prsti. Korijen se kuha ili sprema na pari, zatim se osuši i samelje. Boja začina može biti od svijetlo žute do narančaste. Kurkuma ima blagi slatko-gorki okus, te miris koji podsjeća na naranču i đumbir. Mljevenu kurkumu treba čuvati u dobrom zatvorenom spremniku, na tamnom, hladnom i suhom mjestu.

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin koji ima antiupalna i antioksidativna svojstva te se smatra da pomaže u usporavanju starenja. Tijekom povijesti kurkuma se koristila kao sredstvo za otklanjanje simptoma trovanja hranom, prehlada, bronhitisa, upala bubrega, a imala je i značajnu ulogu u budističkoj i hindu religiji (odjeća budističkih svećenika bojana je kurkumom, začin se zbog svoje boje povezuje sa Suncem, žuta i narančasta boja povezuju se s chakrama, Hindu mladenke bojale su tijelo kurkumom).

U novije doba kurkuma privlači pažnju znanstvenika kao pomoć u ublažavanju probavnih smetnji te kao sredstvo prevencije nekih vrsta karcinoma (npr. prostate) i kancerogenih tumora, a čak se proučava i sposobnost kurkume da pomogne u liječenju Alzheimerove bolesti.

Kurkuma je sastavni dio curry začina i daje mu žućkastu boju. Kao zasebni začin upotrebljava se u indijskim i orijentalnim jelima te jelima iz Jugoistočne Azije. Dodaje se jelima od mesa i leće, raznim jelima s rižom, plodovima mora, gulašima i couscous jelima.

Primjeri recepata:

Pilaf
Indijski krumpir

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.