KuminKumin (kimel, kim) je sjeme zeljaste biljke Cuminum cyminum, podrijetlom iz gornjeg Egipta koja se od drevnih vremena uzgaja pretežno na Mediteranu, ali i u arapskim zemljama, Indiji, Turskoj i Kini.

Biljka kumina može narasti do visine od pola metra, njeni listovi su igličastog oblika i zelene boje, a biljka cvjeta malim grozdastim bijelim ili ružičastim cvijetovima. Voće kumina sadrži jednu sjemenku koja izgledom podsjeća na sjemenku kima (žuto-smeđu duguljastu, ovalnu i rebrastu).

Kumin se kroz povijest koristio kao začin i lijek. Kumin se spominje u tekstovima antičkih Rimljana (kao začin i zamjena za crni papar koji je u to vrijeme biovrlo skup i slabo dostupan, te kao simbol skromnosti i pohlepe) i Bibliji (ne samo kao začin, već i kao sredstvo plaćanja). U srednjem vijeku kumin je bio jedan od najčešće korištenih začina. U to vrijeme kumin je postao simbol vjernosti i ljubavi. U arapskom svijetu vjerovalo se da je kumin afrodizijak.

Sjemenke kumina su neugledne i neprivlačne, mogu biti zlatnožute, bijele ili crne boje, ali imaju vrlo specifičan, paprenast i pomalo gorkast okus s natruhama citrusa, te vrlo prodoran miris. Najrasprostranjeniji je zlatnožuti kumin. Kumin je bolje koristiti u sjemenkama jer on dulje zadržava svoje karakteristike te ga samljeti (ako to zahtijeva recept) tek prije dodavanja jelu.

U današnje vrijeme kumin se ne koristi samo kao začin već se smatra da ima i ljekovita svojstva. Sjemenke kumina dobar su izvor željeza pa je zato kumin dobar za održavanje energije organizma i za zaštitu imunosustava. Osim toga, kumin je dobar i za probavu. U posljednje vrijeme dosta se govori i o mogućem anti-kancerogenom djelovanju kumina tj. njegovoj ulozi u prevenciji nekih vrsta karcinoma.

U kulinarstvu, kumin se koristi u zrnu ili samljeven. Najbolje je sjemenke kumina držati u dobro zatvorenom spremniku, na suhom, tamnom i hladnom mjestu jer će one tako zadržati svoja obilježja (okus i miris) tijekom šest mjeseci. Kumin se jelima dodaje sam ili kao sastavni dio mješavine začina od kojih su najpoznatije curry i garam masala začin.

Orašasto-papreni okus kumina daje specifičnu aromu čiliju i drugim meksičkim jelima (npr. Chili con carne), te ima značajnu ulogu u indijskoj i bliskoistočnoj gastronomiji gdje je on jedan od ključnih sastojaka curry začina. Kumin se dodaje curry jelima, marinadama, kobasicama, jelima s ražnja ili grilla, jelima sa sirom, jajima, grahom, ribom, janjetinom, svinjetinom i couscousom.

Primjeri recepata:

Juha od špinata
Salsa III
Chimichangas
Piletina Shish Taouk
Pileća korma
Riba na kreolski
Muhamara

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish