začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Korijandar - Coriander

Pročitano 155551 puta
-
Objavljeno u Začini

Korijandar je biljka Coriandrum sativum koja potječe iz Maroka, Srednje i Južne Amerike, a poznata je i pod nazivima cilantro i kineski peršin.

Engleski naziv coriander dolazi od latinske riječi coriandrum, koja pak dolazi od latinske riječi koros koja znači 'buba' a označavala je neugodan miris sviježeg korijandra. U današnje vrijeme nalazimo i puno divljeg korijandra na području istočne i južne Evrope.

Biljka korijandra se već tisućljećima uzgaja u Indiji, Kini i Egiptu, a poznat je bio i u antičkoj Grčkoj i Rimu. U stvari, smatra se da je korijandar jedan od prvih začina koje je čovjek ikada koristio. Kroz povijest se korijandar spominje u Bibliji, kineskim i istočnjačkim tekstovima, ugl. kao afrodizijak i kao sredstvo za poticanje apetita.

Voće korijandra (sjemenke) izgleda kao sitna kuglica promjera 3-5 mm, smeđe do žuto-smeđe boje i izbrazdane površine. Inače, kod biljke korijandra jestivi su listovi, voće pa čak i korijen. Sama biljka može narasti do visine od 50 cm. Lišće korijandra je tanko i igličasto, gušće pri vrhu stabljike na kojoj se nalaze cvijetovi.

Coriandrum sativum se uzgaja jednostavno i brzo raste te je korijander kao začin dostupan tijekom cjele godine. Može se uzgajati u vrtu ili u kući, a najbolje uspijeva u vrućem i suhom podneblju. Najbolje je posaditi ga u travnju. Voće korijandra sazrije u kolovozu kad ga se ubire i priprema za sušenje. U vrijeme branja korijandar ima neugodan miris ali se on ublažava i postaje aromatičan što se sjemenke više suše. Korijandar treba dobro osušiti prije uporabe, ali se za sušenje ne smije koristiti vrući zrak jer on umanjuje aromu ove začinske biljke.

Korijandar ima nježan, specifičan slatkasti okus koji podsjeća na mješavinu limuna i kadulje. U kulinarstvu se upotrebljavaju listovi biljke ili sušeno sjeme koje se dodaje jelima cijelo ili samljeveno. Samljeveni korijandar ima znatno izraženiju aromu od sviježeg korijandra.

Sjemenke korijandra, cijele ili samljevene, često se dodaju curry jelima (a i sastavni su dio curry začina) i dr. jelima azijskog kulinarstva gdje se one učestalo kombiniraju s đumbirom. Osim ove najrasprostranjenije primjene, korijandar se dodaje i gulašima (npr. marokanskim gulašima), meksičkim salsama i guacamole umaku, marinadama, jelima s rižom, piletinom i puretinom, svinjetinom, ribom, sirom i jajima. Korijandar se koristi i u afričkom, ruskom i njemačkom kulinarstvu.

Osim u kulinarstvu, korijandar se koristi i u medicinske svrhe. Smatra se da on ima antioksidativna i antibakterijska svojstva, da pomaže pri nesanici i da je diuretik, a novija istraživanja pokazuju da dobro djeluje i u tretmanu dijabetesa i povećanog kolesterola.

Primjeri recepata:

Piletina Biryani
Salsa
Samose s povrćem

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.