KomoračKomorač je biljka trajnica Foeniculum vulgare koja potječe s područja Evrope, prvenstveno Mediterana.

Obzirom da su Talijani proširili uzgoj komorača u svoje kolonije, divlji komorač danas možemo pronaći čak i u Indiji. Komorač naraste do visine od 1,5 m, ima zelene igličaste listove i cvijeta žutim cvijetovima na kraju svake stabljike.

Razlikujemo vrtni komorač (Foeniculum capillaceum ili officinale) i samonikli komorač (Foeniculum vulgare). Samonikli komorač ima čvršću, višu i cjevastu stabljiku i gorkast okus. Slatki komorač okusom podsjeća na anis, ali je aromatičniji i slađi, te se stoga upotrebljava u kulinarstvu.

Komorač dobro uspijeva na suhoj zemlji na obali mora ili rijeka, a naročito dobro uspijeva na vapnencu. Ako se komorač uzgaja u vlasititom vrtu, treba ga odvojiti od ostalih biljki jer on može ugroziti biljke koje rastu pored njega.

U kulinarstvu se upotrebljava korijen komorača koji izgledom podsjeća na celer jer ima veliki bijeli gomolj i pernato lišće koje sliči kopru. Ovaj korijen se može koristiti sirov u salatama ili kuhan u raznim jelima. Nadalje, u kulinarstvu se koriste i listići komorača te sjemenke ploda. Listići komorača izgledom podjećaju na kopar a obično se koriste sami ili u kombinaciji s drugim povrćem (npr. uz ribu, jaja, salatu, itd.). Sjemenke komorača podsjećaju na sjemenke anisa ali su sitnije. Ove ovalne sjemenke obično su duge do 8 mm, izgledaju kao izdužena zrna riže, a uglavnom se koriste sušene.

Komorač se najviše koristi u mediteranskim kuhinjama, u npr. rižotima, salatama, u tjesteninama, juhama, a naročito je ukusan u jelima s ribom. U Indiji i drugim istočnim zemljama sušeni komorač koristi se u brojnim jelima, najviše u formi sušenih sjemenki.

Komorač je ključni začin u jednoj vrsti talijanske kobasice, sastojak je talijanskih kolačića (zuccherini ili talijanski kolačići za vjenčanja), juhe i ribe. Ponekad ga nalazimo i u pripremljenim mješavinama začina poput francuskog Herbes de Provence, kineskog Five Spice začina i raznih indijskih Masala začina (poput Panch Phoron Masala). Može se dodati svinjetini, teletini i ribi, ili se sirov koristiti u salatama, nadjevima i umacima. Komorač je i sastavni dio likera Finocchietto.

Osušene sjemenke komorača i ulje komorača koriste se i u medicinske svrhe. Smatra se da oni pomažu u ublažavanju simptoma raznih probavnih smetnji, grčeva kod djece, gubitka apetita, respiratornih infekcija i sl.

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish