KaduljaKadulja koja se ugl. koristi u kulinarstvu podrijetlom je s podučja Mediterana i sjeveroistočne Evrope, ali se danas uzgaja širom svijeta.

Kadulja je zimzelena trajnica drvenaste stabljike, dugačkog sivozelenog lišća baršunaste površine, koja u kolovozu cvjeta blijedo ljubičastim cvijetovima, a dolazi od biljke Salvia officinalis iz obitelji Lamiaceae.

Smatra se da naziv Salvia oficinalis dolazi od latinske riječi 'salvere' koja znači čuvati ili liječiti, a zbog karakteristika biljke uslijed kojih se koristi u medicinske svrhe tj. prevencije o ozdravljenja.

Kadulja je jedna od začinskih trava koja ima višetisućljetnu povijest korištenja u kulinarstvu i u medicinske svrhe. Stari Egipćani koristili su je u liječenju plodnosti žena, a stari Rimljani i Grci za čuvanje mesa i u medicinske svrhe.

Kadulja se može uzgajati u vrtu, pogotovo u topolim i sunčanim podnebljima. Biljka obično naraste do visine 1 metra, visoka je i široka i ima puno lišća. Sviježi listovi kadulje mogu se koristiti direktno u pripravi jela, a mogu se pohraniti i u hladnjak do tjedan dana (u plastičnoj vrećici ili mokrom papirnatom ručniku). Kadulja se može sušiti, sušeni listovi kadulje (cijeli ili usitnjeni) trebaju se pohraniti u spremnik kojeg se može čvrsto zatvoriti a savjetuje se da se sušena kadulja iskoristi u roku od šest mjeseci. Kadulja ima jak ali ugodan miris i vrlo snažan okus, pa ju treba upotrebljavati u malim količinama. Sviježa kadulja ima izraženiju aromu od one sušene.

Kadulja je vrlo dobar izvor vitamina A, kalcija, željeza i kalija. Vitamin A i kalcij posebno su važni za zdrave zube, kosti i kožu. Obzirom da se kadulja koisti u medicinske svrhe većtisućljeićma, ona ima širok spektar primjene. Osobito je bila popularna u 19. stoljeću u francuskoj medicini, ali se koristi i danas.

Nedavno je dokazano da uzimanje kadulje može poboljšati i unaprijediti nečiju memoriju. Kadulja sadrži rozmarinsku kiselinu koja ima anti-upalni svojstva, ona je snažan antioksidans pa štiti stanice od oštećenja i od formiranja stanica raka. Čaj od kadulje dobar je za ispiranje grla kod upala grla i svih infekcija usta. Kadulja pomaže reguliranju menstruacije i tretmanu ginekoloških problema te probavnig smetnji. Smatra se da kadulja pomaže i s alergijama, probavnim smetnjama, kod prehlada i kašlja, u uklanjanju lošeg zadaha, liječenju posjekotina i rana (ima antiseptička svojstva).

Kadulja se dodaje biljnim salatama, jelima s grahom i jelima s mesom (svinjetina, perad, divljač), te ribi na žaru. Često se upotrebljava za pripravu punjenja za perad, pogotovo puricu.

Primjeri recepata:

Omlet sa začinskim travama
Krumpir sa začinima

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish