ZačinItalian seasoning je mješavina sušenih talijanskih mediteranskih začinskih trava ili bolje rečeno - raznog mediteranskog bilja.

Mješavina može sadržati razne začinske trave a uvijek sadrži ružmarin, origano, timijan (majčina dušica) i mažuran. Ovaj začin praktičan je zato jer svakom jelu daje kompleksan okus bogat mediteranskim aromama i mirisima.

Kao i kod većine mješavina začina, ne postoji jedinstveni recept za Italian seasoning. U njega se osim osnovnog mediteranskog bilja može dodavati i npr. granule češnjaka i luka, kadulja, čubar, peršin te brojne druge začinske trave.

Italian seasoning može se dodavati brojnim jelima - od umaka za tjesteninu, juha, pečenih mesnih jela i jela od peradi, sve do pizza. Začin je ukusan i s povrtnim jelima, pogotovo u gustim juhama ili izmiješan s maslinovim uljem i preliven preko pečenih krumpira.

Sušeno verziju ovog začina može zamijeniti i sviježim začinskim biljem kojeg sitno nasjeckate i dodate jelu.

Isprobajte sljedeći recept za mješavinu mediteranskog začinskog bilja:

Izmiješajte 2 žličice sušenog bosiljka, 2 žličice sušenog i smrvljenog ružmarina, 2 žličice sušenog origana, 2 žličice sušenog timijana (majčina dušica) i 2 žličice sušenog mažurana. Mješavinu začina pohranite u staklenku i čuvajte ju na hladnom i tamnom mjestu. Po želji dodajte i neko drugo osušeno mediteransko bilje.

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish