ZačinHerbes de Provence je mješavina mediteranskih začinskih trava koje se uzgajaju u francuskoj pokrajini Provansi, koja se nalazi na granici s Italijom.

Premda ova mješavina začina nosi ovaj naziv, nema nikakve garancije da komercijalna mješavina koju kupujete u trgovinu uistinu dolazi od biljaka iz Francuske jer se ovaj začin danas komercijalno prizvodi u brojnim zemljama.

Nema nekog izričitog recepta za ovu mješavinu - recept ovisi o zemlji i regiji, te može sadržati ružmarin, lavandu, bosiljak, majčinu dušicu, mažuran, lovor, trstiku, kadulju, čubar, koromač, origano, kopar, estragon i brojne druge začinske trave.

Herbes de Provence začin se tradicionalno koristi za mesna, povrtna i riblja jela, posebno jela na roštilju. Osim toga, dodaje se i gulašima, juhama i umacima.

U pravilu se začin ne dodaje jelu na završetku kuhanja, već na početku ili tijekom kuhanja, zato jer na taj način sve arome začinskih biljaka koje začin sadrži dolaze do izražaja.

U nekim se receptima ova mješavina začinskih trava priprema sviježa tj. sviježe biljke se usitne i dodaju jelu. No, u većini recepata traži se mješavina sušenog začinskog bilja.

Iskušajte sljedeći recept za Herbes de Provence:

Izmiješajte 3 žličice smrvljenog sušenog ružmarina, 1,5 žličicu sušenog timijana (majčine dušice), 1,5 žličicu sušenog ružmarina, 1,5 žličicu sušenog bosiljka i 1 žličicu sušenog čubra. Pohranite ovu mješavinu začina u staklenku i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish