ZačinGaram masala je mješavina začina koja se koristi prvenstveno u indijskim, nepalskim i drugim azijskim receptima.

Sam naziv ove mješavine u prijevodu znači "ljuti začin". Garam masala dodaje se jelima sam ili u kombinaciji s drugim začinima.

Sastav ovog začina ovisi od regije u kojoj se priprema, tako da postoji cijeli niz njegovih raznih verzija, koje se praktički razlikuju čak i od obitelji do obitelji. Neki recepti upućuju na korištenje isključivo začina, prženih i potom samljevenih, dok neki uključuju i dodavanje začinskih trava. Nadalje, u nekim se krajevima ne koristi suha mješavina začina, već se priprema svojevrsna pasta od začina tako da se začini kombiniraju s vodom, octom, kokosovim mlijekom i drugim tekućinama, kako bi se dobila forma paste koja se potom dodaje jelima.

No, u većini recepata za Garam masala začin potrebno je sastojke začina pržiti te potom izmiješati i samljeti. Većina garam masala mješavina sadrži sljedeće začine: kardamon, klinčić, buzdovan, cimet, kumin, komorač, crni papar i piskavicu.

Preporuča se da se Garam masala začin pripremi tijekom same pripreme jela, kako bi imao izraženiju aromu i bio svijež. No, začin se može pripremiti i unaprijed te pohraniti u dobro zatvorenoj staklenki na hladnom mjestu te koristiti po potrebi tijekom najviše šest mjeseci, nakon čega pohranjeni začin gubi na kvaliteti i aromi.

Postoje i razna mišljenja o tome kada dodavati ovaj začin jelu: npr. u Pakistanu ga dodaju na početku pripreme jela tako da ga poprže na ulju na kojem je prethodno popržen luk, u nekim drugim zemljama dodaju ga točno određenim redoslijedom nakon dodavanja drugih začina, a negdje se on dodaje na samom kraju pripreme jela tako da se pospe po jelu.

Iskušajte jednostavan recept za pripremu ove mješavine začina i dodajte začin u bilo koju vrstu jela:

U kvalitetnoj tavi popržite 4 žličice sjemenki korijandera, 1 žličicu sjemenki kumina, 1 žličicu crbog papra u zrnu, 1 žličicu klinčića, 1 žličicu cimeta u manjim komadićima i 1 žličicu smrvljenog sušenog lista lovora. Pržite začine na srednjoj vatri, u suhoj tavi bez ulja, dok malo ne potamne, svega par minuta. Povremeno promiješajte. Nemojte doći u iskušenje da pojačate temperaturu jer će začini pocrniti a iznutra neće biti prženi. Nakon prženja pustite da se začini ohlade pa skinite ljuske s kardamona i dodajte 1 žličicu suhog đumbira. Sameljite sve začine u prah pomoću mlinca za kavu, električnog mlinca, mlinca za papar, i sl. Spremite u staklenku i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Primjer recepata

Riža s povrćem

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish