ChiliChili je mala ljuta paprika koja se uzgaja u Centralnoj i Južnoj Americi, Indiji i na Dalekom istoku.

Smatra se da je chili paprika podrijetlom iz područja Anda u Boliviji, Peruu i Ekvadoru, te da se koristila čak i prije 10000 godina. Štaviše, pronađeni su i dokazi da su se chili paprike koristile u kulinarstvu Maja i Azteka. Danas su chili paprika i začin od mljevene chili paprike sastavni dio jela u Aziji, Africi, Americi i nekim dijelovima Evrope.

Smatra se da je chili paprika dobila naziv po originalnom Nahuatl imenu za papriku (xilli). Postoji cijeli niz vrsta chili paprika koje se razlikuju pretežno po boji i okusu, od vrlo blagih paprika do ekstremno ljute jalapeno paprike. Sve te vrste pripadaju Capiscum genus obitelji biljaka. Chili paprike dostupne su cijele godine.

Chili paprika može se upotrebljavati svježa i sasušena, u komadićima ili cijela, sama ili u kombinaciji drugih začina (npr. kao sastojak Cayenne papra). Sviježe paprike mogu biti zelene ili crvene boje, zelene su znatno ljuće od crvenih. Crvena paprika može biti razne jačine: blaža vrsta koristi se za pripravu začina crvene paprike u prahu, a vrlo ljuta vrsta za Cayenne papar.

Sušena paprika melje se u prah te se koristi kao začin u kombinaciji s drugim začinima ili sama, ali se isto tako može od nje napraviti chili pasta koja se dodaje jelima. Kako sastojak mješavine začina, chili se nalazi u chili prahu (chili, kumin, češnjak, origano i sol), mljevenoj crvenoj paprici (blagoj ili ljutoj) i Cayenne papru.

Chili paprika koristi se u kulinarstvu - dodaje se raznim jelima, ali ima i svoje medicinske blagodati zato jer pojačava dnevni unos antioksidanata. Chili je najviše poznat kao sastojak meksičkih, indijskih i koreanskih jela. Najbolje ga je dodati jelima na samom početku kuhanja kako bi njihov okus prožeo cijelo jelo, a nakon pripreme chilija (usitnjavanje i sl.) neophodno je dobro oprati ruke. U stvari, obzirom da chili paprika može izazvati pečenje ruku ili očiju (kad ih dodirnete nakon obrade chili paprike), puno kuhara koristi gumene rukavice kad rade s chilijem.

Chili se dodaje jelima s mesom (npr. Chili con carne), peradi, jajima, ribom, sirom, rižom i tjesteninom, a vrlo dobro se slaže s češnjakom, grahom, đumbirom, lukom i ribom. Na području američkog kontinenta chili se najčešće koristi za pripremu razni vrsta mesnih i bezmesnih chilija, u koje se uz chili začin obično dodaje i mljeveni kumin te origano. Na području Indije, chili se najčešće dodaje raznim curry jelima.

Primjeri recepata:

Meksička salata
Chili con Carne I
Slani kolač s tikvicama
Papreni meksički sendvič
Piletina s jogurtom
Muhamara

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish