CayenneCayenne ili Capiscum je vrlo ljuti žarko crveni papar koji se sprema od različitih tropskih chili paprika koje su svijetlo crvene boje, dugačke od 2-5 centimetara i široke oko 1 cm u promjeru.

Smatra se da naziv ove paprike potječe od grčke riječi kian, što je naziv za papriku koja se koristila među Tupi Indijancima na području današnje Francuske Gajane, koja je tako nazvana po rijeci Cayenne ili po glavnom gradu Cayenne.

S druge strane, smatra se da naziv Capiscum dolazi od starogrčke riječi koja je značila 'gristi', a zbog svojeg djelovanja tijekom jedenje jela s ovim ljutim paprom.

U današnje vrijeme Cayenne paprike mogu se uzgajati bilo gdje, pod uvjetom da se uzgjajaju na toplom i vlažnom mjestu. Paprikama treba oko tri mjeseca da sazriju. Ljuti okus Cayenne papra dolazi od sastojka paprike koji se zove kapsaicin i kojeg nalazimo u svim vrstama paprika, a koji određuje razinu ljutosti svake pojedine vrste paprika.

Premda se Cayenne papar uglavnom koristi u kulinarstvu, u današnje je vrijeme sve raširenija njegova primjena u medicinske svrhe, bilo kao sastojak, u čistoj formi praha ili u kapsulama.

Svaka ljuta paprika, uključujući Cayenne papar, dovodi do povećanja tjelesne temperature uslijed čega se tijelo treba ohladiti, što potiče naš metabolizam i zahtijeva veću aktivnost našeg organizma. Zbog toga se ovaj papar često spominje kao dodatak dijetama i detoksifikaciji organizma jer pomaže sagorijevanju viška masti. Osim toga, smatra se da on korisno djeluje kod probavnih smetnji, povišene temperature i prehlade, mučnine, glavobolja, alergija, upalnih procesa, zubobolje, te brojnih drugih oboljenja i simptoma.

Obzirom da Cayenne dovodi do iritacije očiju, on je i česti sastojak sprejeva za osobnu zaštitu.

Cayenne papar kao začin jelima najviše se koristi u Aziji, Južnoj Americi te na Srednjem Istoku, premda je u današnje vrijeme njegova uporaba prisutna u cijelom svijetu. Može se koristiti sviježa Cayenne paprika, sasušena i samljevena u prah ili osušena u pahuljice (flakes). Dodajemo ga raznim jelima od povrća i mesa, juhama za dodatnu ljutinu, umacima (u kojima se obično Cayenne kombinira se s octom), nekim pićima, itd.

Primjer recepata:

Jambalaya
Punjena jaja
Seviche
Polpete od tunjevine
Piletina Shish Taouk
Nadjev za puricu V

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish