AnisAnis je sjeme biljke Pimpinella anisum koja dolazi iz Apiceae obitelj tj. obitelji mrkve, a srodna je kopru, kuminu i komoraču.

Anis je podrijetlom is Azije, Egipta i Grčke ali ga u današnje vrijeme ima u Evropi, sjevernoj Americi, sjevernoj Africi i na srednjem Istoku. Stari Rimljani i Grci te Egipćani koristili su anis kao začin, ali se on tijekom povijesti koristio i zbog svojih medicinske svojstava te mirisa.

 Anis je visoka biljka sa zelenim lišćem, rijeđim pri dnu stabljike i znatno gušćim pri vrhu, koja naraste do visine i od 0,5-1 metra. Kultivirana biljka anisa znatno je veća od one divlje. Cvjetovi anisa su bijele boje, a njegovo voće koje se često naziva sjemenkama izgleda kao ovalne sjemenke s deset rebara i kratkom stabljikom, čija boja varira od sivo-zelene do zelenkasto-smeđe kada sazriju. Sjeme anisa miriše i ima okus po slatkom korijenu (gospino bilje).

Anis treba posijati u ranom travnju, u suhu i suncu izloženu zemlju. Kad biljka proklija treba ju prorijediti i čistiti od korova. Biljka obično procvjeta u srpnju, a plodovi sazriju u jesen. Plodove treba ubrati i raširiti na neku podlogu kako bi se osušili. Suhi plodovi dobiju sivo-smeđu boju, a okus im je sladak i aromatičan, te su vrlo ugodnog mirisa. Anis se može posaditi i kasnije (u svibnju) ako se sadi u posude za bilje, a posuda mora biti na sunčanom mjestu.

Anis se može jesti kao povrće ili kao začin, te koristiti u kulinarstvu, pripremi likera i drugih pića, u medicinske svrhe, te razne druge svrhe u kojima se koristi zbog svog ugodnog mirisa.

Anisovo ulje upotrebljava se u pripremi alkoholnih pića: arak, anisette, pastis, ouzo, absinthe, itd. Karakteristika ovih pića je da su bezbojna ali postanu mutna kad im se doda voda.

Anis se koristi u sirupima protiv kašlja, u pripravi čajeva, protiv grčeva u stomaku, u insekticidima, kao antiseptik, i u druge medicinske svrhe.

U kulinarstvu anis se koristi u pripremi kolača, keksa i slatkog kruha. U nekim zemljama anis se dodaje kruhu, kobasicama, juhama i gulašima. Slatki okus anisa vrlo je popularan za pripravu raznih vrsta slatkiša na svim kontinentima.

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish