začini # začinsko i samoniklo jestivo bilje # recepti # hrana i zdravlje # blog

Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Piri piri - African birdseye

Pročitano 45645 puta
-
Objavljeno u Začini

Piri piri začin priprema se od Piri piri (ili Pili pili - African birdseye) paprike koja spada u rod biljaka Capsicum frutescens.

Na određeni način, Piri-piri paprika je rođak ljute Tabasco chili paprike. Piri piri paprika raste divlja ili uzgojena, podrijetlom je s područja Afrike, ali se s vremenom počela uzgajati u Portugalu te je prilično zastupljena u portuglaskom kulinarstvu.

Naziv paprike Piri piri dolazi od Swahili riječi koja u prijevodu znači "Papar papar". Smatra se da su Portugalci prvo uzgajali ovu papriku u svojim afričkim kolonijama te da su je naknadno prenijeli u svoju zemlju. S vremenom je nastao tradicionalni portuglaski umak Piri piri koji se servira s ribom i piletinom.

Piri piri biljka raste vrlo dugo dok njeni plodovi ne sazriju i budu spremni za berbu. Biljka raste kao grm i može narasti do visine od 45–120 centimetara, no može se podrezivati kako bi se smanjila visina i dobio gušći grm. Grm se smije podrezivati samo prije cvjetanja. Plod tj. sama paprika obično je duga oko 7-10 cm. Dok raste, plod je zelene boje a kad sazrije poprimi žarko crvenu boju.

Piri piri paprika najčešće se koristi u marinadama i umacima, uz riblja jela, u juhama i uz jela od piletine. Npr. pečena piletina vrlo je ukusna uz piri piri umak. Međutim, kad se koristi piri piri paprika (sviježa ili sušena) i priprema umak, potrebno je koristiti ju s oprezom zato jer je izrazito ljuta. Smatra se da je to druga najljuća vrsta paprike na svijetu. Nakon korištenja ove paprike, obvezno treba oprati ruke i ne dodirivati oči i nos.

Piri piri začin s kojim se priprema umak, možete i sami napraviti prema raznim receptima. Ovo je jedan od njih:

Izmješajte 1,5 žličicu crvene paprike, 1 žličicu usitnjenog suhog origana, 1 žličicu mljevenog suhog đumbira, 1 žličicu mljevenog cimeta, 1 žličicu mljevenog kardamona, 1 žličicu češnjaka u prahu, 1 žličicu luka u prahu, pola žličice soli, te pola žličice mljevene suhe piri piri paprike. Ako želite ljući začin, dodajte više piri piri paprike. Ako vam piri piri paprika nije dostupna, umjesto nje koristite cayenne papar.

Primjer recepata

Piri piri umak

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.