PiletinaShawarma je meso (pileće ili janjeće) koje se tradicionalno priprema na Srednjem istoku, a koristi se za sendviče.

Meso se priprema tako da se prvo marinira pa zatim omota na poseban pekač i vrlo lagano peče, dok se pekač ravnomjerno okreće. Kad je meso pečeno, reže se na vrlo tanke odreske i servira u sendviču s jogurtom, rajčicom i zelenom salatom.

Sastojci:

4 pita kruha ili lepinja (vidi i recept za pita kruh)
2 kisela krastavca, izrezana na sitne trakice
Sitni pomfrit
1 kg piletine bez kostiju i kože, narezane na manje komade
Pola žlice cimeta
Pola žlice muškatnog oraščića
Pola žlice papra
Prstohvat allspice začina (po želji)
Prstohvat samljevenih klinčića
Pola žličice chilli začinana
Pola žličice soli
4 žlice limunovog soka

Priprema:

Izmješajte sve začine sa limunovim sokom tako da dobijete gustu pastu. Namažite piletinu sa svih strana te ostavite da se marinira preko noći.

Zagrijte pećnicu na 230 C. Namastite posudu za pečenje, te u nju posložite piletinu. Pecite meso oko 20 minuta a potom okrenite piletinu pa pecite još 10-15 minuta.

Pečenu piletinu narežite sa vrlo oštrim nožem, na što sitnije trakice, gotovo vlakna. Ova piletina se jede u pita kruhu, tako da se uz nju kruh napuni i sa sitnim pomfritom te kiselim krastavcima.

Pita kruh možete iznutra premazati namazom od češnjaka koji se radi tako da se dobro izmješa par režnjeva usitnjenog češnjaka, 1 žličica soli, 1 mala šalica ulja te 3 žlice limunovog soka.

Croatian English French German Greek Italian Japanese Portuguese Russian Spanish